Tuesday, May 10, 2011

__Aku "TAK" Suka " CadBurY!!!?! "__

Oh no!! Sapa  yg yg cakap aku x suka Cadburyy??(aku laa kn?heheh) ...Memang x rrr...(ayt member aku)..kalo kowang nk tahu aku memang 'pantang' nmpak cadbury..memng aku akn beli...hahah...sebut jer pasal coklat cadbury ni mmg my favurtee..heheeh...masa tengah tulis entry niepun daa terliur n berairr lidah aku niee...x pa2 kuat kn semgt untuk terus menulis!!! hohohoho >00<...sapa yg x pernh mkn memang rugi laa aku ckp kt kowang(baik gi beli skrg!)hihihi.....bila masuk kt dalam mulut tuu ..fuhhh!!! terus cair kt dlam mulut,n jatuh kt 'hati' (ayat ..kalah A.Samad Said..=))hahahah... jum2 tgok gambar yg bole buat aku "gila n x senang duduk" jom2!! aku nk bawak kowang usha coklat kegemaran ramai...meh cni ^--^


1 !! 2!! 3!!






Tu dia!!!!!!!!!!!! >OO< isk...isk...iskk..T__T
slrppp..slrpppp...slrpp... =)




ade x sesapa yg nk belikan aku set ni??hahah =D







hah....tq Kb (krabbypattyadik) bagi Black forest arituu..sedap2 ^_^




huhuhu...da x ley tahan daa nie....>_<


t..kalo daa keja nak beli gak laa satu lori cam gini..hahaha =D


ni aku suka!! coz ada PERCUMA situ...hahahah !! (X-X)


hohoho...nie kalo kat Super Market niee..pantang nampk kt bahagian nie terus pegi amik n bayar kt kaunter..=D [+___+] hahahaaaa...





Hahh!!untuk entry kali ni pasal Cadbury...tajuk kt atas tu mmg x ley blaa...padahal?? pantang nmpk Cadbury terus beli...mak aku selalu gak pesan , jgn mkn coklat banyak2 sangat nnt gemok...mmm...akibat x dengar nasihat mak..cam gini laaa jdnya badan aku (macam labu air..huaaaa!!>O<)masa aku tulis entry nie cik Fami terkinja-kinja nk tengok amende aku tuliss...huhuhuhuh...sian dia aku x bagi dia tgk....saja jee nak sakat aku...mentang2 daa nk balik esok..nk manja2 laa konon tuu ..hahah..(aku lawak je tau fami)heheheh =)~peace~....

Kalo aku balik kampung(Kedah) aku mesti pegi borong Cadbury dulu...untuk bekalan atas bas...hahah...2 paket je x banyak punn..hohoho =D aku mmg "hantu cadbury"...

p/S:kalo aku tgh mkn Cadbury tuu jgn laa nk mintak..confirm aku x bagi punyaa..hahah...lawak jee..kalo ngn kowang aku kongsi laa sikit...sikit je tau!! hikhikhik...bak kata kawan aku faehrullah "sharing is carring" ye ke?? ye laa tuu...hahah...tu je la utk entry kali nie ... ~ngeeee~ +____+~

Monday, May 9, 2011

~ MeluKis potret !!!!!! ~ ^___^ ~ hohohoho ~

mmmm....lama gak laa x main conteng2 niee...minat melukis tuu memang minat aku dari kecik gi..pantang jumpa kertas ngn pensel...habis aku tibai...hahaha...yg paling x tahan tuu kn, album kt umah aku habis kna conteng ngn akuu...hihihihi...memang tgn nie x bley nak dok diam adaa jaa qeja nak buattt... dulu kecik2 aku paling suka lukis kartun... contoh dia cam pokemon, Doraemon, Nobitaa...mmmm bnyk gak laaa.... lagi 1, kalo aku bosan or nak   menghilangkn stress memang aku akn lukis sampai cemuih(bosan) hahahah...pastu, baru aku berenti....tapi potret yg aku lukis nie cam x jadi jerrr...mmm...budak baru belajaq...x pa2,approve gii!! yeah...



Antara potret yang aku lukis n contenggg!!! Hahahahahahah !!! ^O^

Nie salah seorang model kt dlam majalahh...aku main sental lukiss jerrrr...hikhikhik~ =)



Nie lark....sepupu akuu...hahahah...nasib laa kak faza..dek yee pakai main lukis jaaa...^_^hohoho..




Haahh...nie memang x jadi langsungg!!! aku nak lukis potret ct nurhalizaa...ntahhh, nie macam siti maimunah jerrr....hohohohhoohohoh...nasib laa datuk Siti...budak baru belajar nak lukissss...cam giniee laa jd nyerrr...hahahah... >___<



Yg niee plarkkk...mak cik india nerrr ntahh...kat dalm newspprr....aku main hentam lukiss jerr nieee...time nie mmg boring gilerrr...roomate aku keluar pegi  mkn kenduri kt umah member diowangg...( time niee x ley ikut diowang sebab ketaa daa penohhhhh! waaaaaaaa!!! hukhukhuk T___T)diowang memang suka wat aku cam gitu...=)hahah...




Niee plarkk Akak Rani Mukerjiee(betul ker aku eja nie??arrghh...hentam saja laa lengkuass...hihihih...)nie aku lukis malam jumaat lepas...time pun ngh boring gakk....P/s: aku lukis sampai pencil patah...bukan pencil aku poonn, aku hetam guna kawan aku pnya pencill..heheheh... =D





Salah sorang penyanyi Arabb...Haifa Wehbee...aku memang minat gilaa lagu2 dia semua..sampai boley hafal laa...ntah laa cam naaa aku boleyy minat ngn lagu araabb..memang bestt kalo layan lain dari yg lain..best2!!


NIE LIRIK LAGU ENTA TANI BY HAFA WEHBEE:~

jom layan qamai2!!! jomm!! hohoho .........


enta tani
mesh gheiri khed makani
mesh baatini ou fsawani
tab leih del woet regaateli

da eli baei wa howa da kamen eli naess
mesh kan mowdo3 ou khalas
ken hed elek hanili

baei andek khalik
ena ou elbi halefna alik
la yemkin tani nergaa lik
yaani khalas matelzemnesh

kan helm bini asitli alih
ou git towafi ou mestani aoulek eih
yalla ya sidi matedweshnesh

eih eli gabek
ou bteshki lamine azbek
ena mesh fadi lganabek
da ktir fi hawak azebtini
khed nasibek garhek ala eid habibek
ena matera eni asibek
zay enta zamen ma sebtini



 NIe video clip diaa :~ ngeee ~
video
Enta Tani : HAIFA WEHBEE (^_^) layan2~.....~



Dari cita potret sampai ke lagu Arabb ...memang aku niee suka melalutt...tp harap kowang enjoy laaa...mmmm...sedy sangt sebab potret aku lukis camm x jadi sangat laaaa....xpa2, byk gi masaaa!!! boley tingkatkan lagi...yeah!! semangattt!!!!

 layan je la ye lagu arab kt atas tuu...dulu roomate aku x suka tau lagu Arabb,,,diowang cakap apa..lagu amende laa ko dengar nie Din(kat cni org panggil aku Din,kat Kedah org pggil aku Fikri,nk tau sbb paa,pjg cita diaa..nnt laa aku cita erkk...hahah) hah!last2 sekali ngn diowang2 sangkut suka dengar lagu Arab,akibat terpengaruh ngn aku n atas desakkan aku...hahah(yer laa, tiap2 ari aku pasang kt bilik..lama2 suka gakk la diowang..hahhahah)...k, laa tu jerr laa tu kali ni...POTRET & LAGU ARAB  untuk entry aku kali nie... ^_____________^ hohohohoho....



p/S: aku juz suka2 jer lukis ni,sekadar mengisi masa lapang...hikhikhik =D




Sunday, May 8, 2011

~ Jom Belajaq Bahasa Kedah ~ >..< ~ hohoho.....


Ok..... haqi ni cek nak ajaq hampa semua bahasa yang oqang kata memang susah ckit laa nak sebut & cakap...haqi nie cek nak seksa lidah hampa semua...heheheh...Apa tunggu gi jom2...cek nak ajaq hampaa Bahasa Kedahh !!!!!!.....



okkkk.... mai kita pakat belajaq qamai2.... =)

  1. Cemuih = Bosan
  2. Gerek = Basikal
  3. Tang mana = Dekat mana
  4. Awat = Kenapa
  5. Kelaie = Bergaduh
  6. Loklaq = Tidak senonoh
  7. Celuih = Muat
  8. Ragaih = Panjat
  9. Mangkit = Bangun
  10. Menyoqok = Sarapan pagi
  11. Tibai = Pukul
  12. Cek = Saya/aku
  13. Pongoihh = Panas baran
  14. Hang = Awak
  15. Deqeluih = Jerlus
  16. Sat = Sebentar
  17. Moktan = Buah rambutan
  18. Doi = Buaian
  19. Don = Memek muka yang masam/kelat
  20. Lagu mana = Macam mana
  21. Tiqai = langsir
  22. Tang tu = Di situ
  23. Qoti pat sagi = Biskut 4 segi
  24. Qupok = Keropok
  25. Laqat = Mampu
  26. Qenyeh = Senyum kambing ( tp nmpk Gigi )
  27. Tak tau = Tidak tahu
  28. Hat tu = Yang itu
  29. Tomoih = Jatuh tersembam
  30. Jenuh = Berusaha untuk menghasilkan sesuatu
  31. Tok sah = Jangan


Tengok jangan x tengok!!!! ^_^
video
 ~  Bila buqung(burung) cakap kedah...haqu - biqu d buatnya...hakhakhak ^O^  ~


Suasana kt Kampung Cekk!! T_T lama x blik kampung!huhuhu...


Jadi....tu lah serba sikit bahasa Kedah yg cek boleh ajaq hampaa...kalau cakap tuu kena tekan sikit vokal hampaa tuu..hahaha...walaupun dari segi percakapan oqang Kedah kasaq..tp kami peqamah & baik ( waah..puji dri sndrii...hadooii...mmg muka x tau malu! ^_^ )... Kalau hampa semua pi jalan2 kt Kedah jgn lupa singgah qumah Cek tauu, lagi 1 cek boleh jd pemandu pelancong hampaa ceeewaahh!! hahahah.... Nie saja suka2 jaaa....K, lah SEMOGA HAMPA SEMUA LANCAQ CAKAP KEDAH NOOHH!!! =D


p/S : aMbik Hang! tegeliat lidah nak sebut!! hahah...kalau tegeliat lidah hampa Cek x tanggung noohhh!..hahah... ^_^...Lawaj jaa... =)

~ TeLuR - tElUr Yg DaSyAt & UnIk ~ nGeeee ~

Pict kt bawah ni mengisahkn realty life masyarakat telur (ceeewahhh) ...Ooooo....rupa2nya cam ginie kehidupan telurr ...baru aku taauu...pepon pict niee memang lawak n x ley blaaaa...hahahah ^_______^ ~ ngee~


Meh lerr tgk...no KOMEN!!
- hahahahah -



MEMPERSEMBAHKAN!!!!!!!




~ Alololo....cianyee diaaaa....hahahah ~



~ Oh No!!! mati bunuh diri akibat break ngn makwe!! kihkih ~



~ Haahh!! yg ni aku suka ....harmoni sangat... semangat 1 Malaysia!! yeahhh!! ~



~ Alammmaakkk !!! mati laaa kitaaa!!!!! ~ >..< ~



~ Pasangan telur yg tengh mabuuk bercintaaa...so sweeett!!!! kihkihkih ~ =D


  
~ lalalallalalalalal ~ sian yg sebiji lg tuu...dipinggirkn! =]



mmm...hambikkk ko!! colorrr only!!! tp, putihpun colorr gak pee...kn?? hahahah.... =D





~ Mensyuarat PIBG Sekolahhh!!!!! hahahah... ^O^ ~


Comel x kite?? mmm.... =)


Waaaaa!!! nie laaa kartun kt dunia Telurrr!!! hakhakhakhak >0<



~ Ngeeeeeeeeeeeee ~



Makkkkkkk!!!!!! adik sesatttt!!!! huhuhhu.... T____T


Alololo...cianyeee...bru nk wishh happy mother's day kat mak dia..mak dia daa ja ayaammm goreng dhaaaa...hahahahahahahaaaaa.....


Arrrrggghhhh!!!! help..help...help...mati laaaa akuuuuu!!!!!



~lalalalalalala~ (^________^ ) ~lalalalalalala~



Siap sedia semuaa!!!! untuk bertempurrr!!! hiyargggghhhhhhhh !!!!!!! =D


Ni laaa akibatnya kalo cari pasal ngn akuu!!! Hammbikkk kooooo!!!! ^,^...



Ish....Ish...Ishh....haru-biru jugak kalo suma telur2 ni ada perasaaann............ ...hahahah...aku rasa mmg suma orang akn kempunan telur laa kalo suma telur boley cakp camm manusiaaa...maka x de laaa citer 'Batu Belah Batu Bertangkup' tuu sbb sesapapon x sampai ati nk mkn telurrr...hahahah...ini hanya ilusi semata-mata...x de kna mengena yg hidup mahupun yg telh mninggal dniaa...

P/s : Memang sakit perut aku tgk pict2 telur nieee....hahahahaahahahahah!!! ^O^

~SuKa - sUkI mEnGgOwEnG kOpOk LeKoR~hahahah~ =D

Mmm...semalam 08.05.2011 member aku ada bawak blik kopok lekorr dri Terengganu, memang laa my favriteee heheheh...pastu apa agi lawan bertolak lee sapa nk menggorengnye, last2 aku gak laa yg gorengg,dah la guna dapur karen...mmg best laa..sbb kalo masax ngn dapur karen ni paham2 jer la, 2 jam lps tu bru nk bley mkn, memng lembab,almaklum laa duduk hostel mana bley bwax dapur gas kt hostel ..kikiki.....hah!x yah nak sembang byk ,jom tgok camna aku goreng kopok lekor jd ke x jd?meh2 kita tengok...hahahah =D


So,firstly sediakan bahan2 seperti :-
...Kopok lekor yg d import dr trengganu (semua jenis kopok lekor,jgn bantai kopok Super ring plak) hehehehee ...




Pastu, mesti kna ada minykan...kalo x da minyak cam na nk gorengg...=)



haa...nie special cikit,aku letak lada kt dlm aku punya kopok lekor, rasa dia..mmg best pedas2 n hot2 ckit...hikhikhik (main hentam bubuh jer)


Ok..cara2 nk goreng plakkk...JENG....JENG...JENG!!! =) hoho




First..letakan belanga di atas dapur karen (kalo guna dapur gas lagi cepat masax,n cepat2 korang bley mkn)



Masukan minyak Seri Murni ( nak minyak Seri Murni gak,kalo x da minyk nie pegi beli,prmote2....hahah)



masukan 1 persatuu,sebb nk test minyak daa panas ke bloom.. (secara sopan santun yeee) ^__^



Pastu,kacau2 nk terbalikan kopok tuu...takut nt sebelh jer masak..lebih Afdhal kacau dengan sudu yee...hahahah =D



haaaa...masukan sedkit serbuk lada hitam ke dlm kopok lekor untuk menmbahkn pedass (sapa yg suka pdas, boley taruk bnyk ckitt laaa...) >''<


Tunggu sehingga warna kopok kekuningannn...nyum3 ~('o')~



Agak2..warna dia daa jd camni...boley laa angkat...yee.. =)



Masukan kopok anda ke dlm pinggan,dan bley laaa dihias sesuka & sesuki hati andaaa....hohoho ^O^...





TARARRRR!!!!!!!!!   Mempersembahkn hidangn istimewaaa iaitu "Kopook Lekorr berLada" yg di goreng sdn.bhd oleh Cheff Fiqry ...hohoho ( konon bangga la nie,hahah,setakt greng kopok sapa pun boley goreng,hahah).....





HaaaHHHH!!!! jadi jugak hasil penggorenganku...hahahhah,Pepepon, mmg puas ati laaaa ,kopok lekor aku licin dikerjakan oleh member bilik n bebudak bilik sebelah pun join sekaki,memang pesta mkn kopok laa malaam tuuu...hahahah....Time nk basuh pinggan, periuk, belanga semua tuu aku serahh kt member aku laaaa plakk...sebb aku daa bertungkus - lumus goreng kn..diowang laa plak basuhhh...kuikuikui =D... Last skali, SELAMAT MENCUBA MENGGOWENG KOPOK LEKORR di rumah mahupun d mana jua anda berada!!!! ^____^   




p/S : Kopok lekor Terengganu memang BEST! Kalo gi terengganu tuu jgn lupa beli kopok lekor taauu.... =)